fredag 10. oktober 2008

Finanskrisen 2008Ingen vil til Oslo børs!


"Mangel på tillit. Det er temaet som går igjen". Akkurat nå, 09.21 fredag 10.oktober, har børsen falt hele 47% siden nyttår. Investorene stormer ut fra børsen fordi man ikke klarer å etablere tillit i pengemarkedet, og dermed søker investorene til trygge havner der man kan finne tillit, og særlig banker med statsgarantier.

Oljen faller også. Idag er den på 80 kr fatet. Så billig har den ikke vært siden 10.oktober ifjor. Det er ikke bare prisen på olje som synker, men også andre råvarer som kobber og gull.
Verdensøkonomien raser nedover og utsiktene er ikke akkurat lyse.

Situasjonen på Island er for øyeblikket så ille at islandske håndballspillere blir bedt om å finne seg nye klubber, fordi de får lønn i euro, og den islandske kronen er så lav at klubbene risikere konkurs ved å holde spillerne i klubben.


Hvordan skal dette ende? I USA har blant annet staten måtte kjøpe opp banker slik at de ikke skulle gå konkurs. "Den usynlige hånd" har sviktet og en tilnærmet markedsøkonomi i USA ender oppp men en kursendring mot planøkonomi.
I skrivende stund ligger Island også for salg (tull eller ikke tull) ute på eBay og det skulle vel si sitt om situasjonen.

Ingen kommentarer: